?url_ver=Z39.88-2004&rft_id=P00202311447&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Adc&rft.relation=http%3A%2F%2Frepository.uhamka.ac.id%2Fid%2Feprint%2F34445%2F&rft.title=PROSES+PEMBUATAN+PASTA+EKSTRAK+DURI+LANDAK+JAWA%0D%0ADAN+KARAKTERISTIK+PRODUK+YANG+DIHASILKANNYA&rft.creator=Budiman%2C+Muhamad+Arif&rft.subject=QD+Chemistry&rft.subject=R+Medicine+(General)&rft.description=Invensi+ini+berkaitan+dengan+proses+pembuatan+pasta+ekstrak+duri+landak+jawa+(Hystrix+javanica%2C+F.Cuvier+1823)+menggunakan+ethanol+70%25+dengan+metode+ekstraksi+dingin+padat-cair+(maserasi).+Tujuan+dari+invensi+ini+yaitu+menyediakan+suatu+proses+pembuatan+pasta+ekstrak+duri+landak+jawa+yang+dapat+digunakan+sebagai+bahan+baku+farmasetikal+atau+aplikasi+lainnya.+Pembuatan+pasta+ekstrak+duri+landak+jawa+diawali+dengan+pencucian+duri+landak+dengan+air+mengalir+sebanyak+3-5+kali%2C+pengeringan+duri+landak+jawa+menggunakan+oven+pada+40-50+0C+selama+3-5+hari%2C+pemotongan+duri+landak+kering+dengan+ukuran+1%E2%80%932+cm%2C+pembuatan+bubuk+simplisia+dengan+cara+menggiling+duri+landak+jawa+dan+diayak+dengan+ukuran+60+mesh%2C+ekstraksi+duri+landak+jawa+dengan+ethanol+70%25+menggunakan+metode+padat-cair+(maserasi)+dengan+pengocokan+kontinu+selama+3+hari+menggunakan+shaker+dengan+kecepatan+80-120+rpm%2C+pemekatan+ekstrak+menggunakan+rotary-evaporator+pada+40-50+0C%2C+dan+pengering-bekuan+ekstrak+menggunakan+freeze-dryer+sehingga+didapatkan+sediaan+pasta+ekstrak+duri+landak+jawa.+Karakteristik+pasta+ekstrak+kasar+pasta+ekstrak+duri+landak+jawa+pada+invensi+ini+meliputi+karakter+organoleptik%2C+nilai+efisiensi+proses+ekstraksi%2C+karakter+biokimia+(aktivitas+antioksidan%2C+kadar+total+senayawa+fenolik%2C+kadar+total+senayawa+flavonoid%2C+dan+aktivitas+antimikrobial)%2C+dan+profil+senyawa+metabolit+sekunder+hasil+analisis+instrumen+GC-MS.&rft.date=2023-11-01&rft.type=Patent&rft.type=NonPeerReviewed&rft.format=text&rft.language=id&rft.identifier=http%3A%2F%2Frepository.uhamka.ac.id%2Fid%2Feprint%2F34445%2F1%2FSurat%2520Paten.docx.pdf&rft.identifier=++Metode++(2023)+PROSES+PEMBUATAN+PASTA+EKSTRAK+DURI+LANDAK+JAWA+DAN+KARAKTERISTIK+PRODUK+YANG+DIHASILKANNYA.++P00202311447.+++&rft.relation=https%3A%2F%2Fintipdaqu.brin.go.id%2Fpaten%2Fdetail%2F2831&rft.relation=P00202311447&rft.identifier=P00202311447